Fysisk aktivitet

Här dansar vi!

Fysisk aktivitet får oss att tänka positivt och må bättre

Det mest effektiva du kan göra för att få ett friskare och längre liv är att träna. Det räcker med 30 minuters rask promenad om dagen, menar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och en av författarna till boken ”Hälsa på recept”. Promenadsällskapet Walkie Talkie bara nicka instämmande!

Håll hjärnan ung med fysisk aktivitet
Hjärnan är förmodligen det organ som påverkas mest av att vi rör på oss. Men vad beror detta på? På kort sikt blir hjärnan bättre syresatt när vi rör oss, vilket beror på att blodflödet i hjärnan ökar. På längre sikt har regelbunden träning andra effekter såsom att det bildas nya hjärnceller i hjärnans minnescentrum. Fysisk aktivitet stärker dessutom frontalloben, hjärnans mest avancerade del där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulshämning finns.

Träning för äldre

Det är aldrig för sent att börja träna. Fysisk aktivitet och muskelträning ökar det allmänna välbefinnande och minskar risken för många sjukdomar. Träning för äldre kan se ut på många sätt. En promenad på 30 minuter i valfritt tempo några gånger i veckan ökar både styrkan, konditionen, balansen och matlusten. Dessutom undviker man att stelna till och får igång blodcirkulationen, vilket höjer välbefinnandet.
 
Om vädret inte tillåter promenader eller om man inte klarar av att gå ut är det bättre att röra sig i bostaden än att inte röra sig alls, men se till att mattor och annat man kan snubbla över inte är i vägen. 
 
Att hålla igång hjärnan är viktigt när man blir äldre. Korsord, Sudoku, pussel, bingo och böcker och tidningar är bra sätt att hålla hjärnan i trim. Men även att umgås med andra människor och delta i sociala sammanhang sätter igång hjärnverksamheten. Orkar man inte prata själv kan man alltid sitta med och bara lyssna.

 
cropped-Liten-Promenadsällskapet-Walkie-Talkie-LOGOTYPE.jpg

Vi har inte tid att ha bråttom- vi har bara tid för dig.

Bettina Stewart Billgren Twitter Promenadsällskapet Walkie Talkie