Samarbeten

 

”Var öppen och nyfiken”Bettina Stewart Billgren arbetar som vikarie hos Vikariepoolen.

Bettina, berätta om dig själv.

Mitt intresse för människor har jag haft hela livet, både för yngre och äldre. Alla har sin resa och historia att berätta. Min erfarenhet har jag har fått från att ha arbetat på vårdhem och på fritids. Jag också under mina år varit otroligt kreativ. Jag gick Beckmans reklamskola, fotoutbildning på Folkuniversitetet, varit påklädare på Stockholms Stadsteater och mycket annat. Det är först i samband med att jag startade mitt eget företag  Promenadsällskapet  Walkie Talkie, som jag började arbeta som vikarie.

Hur kom du i kontakt med Vikariepoolen?

Jag har under mina tidigare år arbetat som fritidsledare och föreståndare för kollo, det gjorde att jag tog chansen och kontaktade Vikariepoolen. Jag saknade helt enkelt barn i mitt liv. Jag ringde och pratade med en rekryterare och blev inbjuden till ett informations- och rekryteringsmöte. Kort därefter blev jag underkonsult, vilket betyder att jag inte är löntagare utan fakturerar de timmar jag arbetar.

Vad är det bästa med att arbeta med Vikariepoolen?

Det är mycket! Jag undervisar i svenska, engelska och SO-ämnen, genom hela grundskolan och därmed får jag användning av allt jag själv lärde mig i skolan. Man blir en inspiration för barn och ungdomar och kan ge dem nya infallsvinklar och få dem att känna sig delaktiga. Jag tycker det är viktigt att jag har roligt på uppdrag för det smittar av sig. Man går upp tidigt på morgonen men när man väl är hemma har man också fått väldigt mycket tillbaka.

Vad är fördelarna att arbeta som vikarie?

Att man får uppleva Stockholmsområdet och komma till nya skolor. Det är så spännande med att känna av stämningen och hur de arbetar. Eftersom jag har eget företag är det perfekt för mig att vara vikarie. Jag kan bestämma vilka dagar jag vill arbeta och det ger en stor frihet. Jag har strålande kontakt med de som bokar ut mig på uppdrag. De är duktiga på det de gör. Eftersom jag inte har några fysiska kollegor så blir dessa personer väldigt viktiga i min vardag.

Är det något speciellt uppdrag som du minns mest?

Ett uppdrag jag minns var en skola i Järfälla som arbetade med olika teman. Till exempel under Halloween var alla utklädda och i december hade de Nobellunch. Alla hade något att förenas runt och det var väldigt fint att vara med om. Ett annat minne var när jag hade bildlektion med en klass där en pojke som inte tyckte att han ritade bra, hade gjort en jättefin bild med intressanta färger. Han blev verkligen glad när jag gav honom det berömmet. Det är otroligt viktigt att man ser alla i ett klassrum och visar uppskattning.

Du arbetar även med något som heter Promenadsällskapet Walkie Talkie, vad är det?

Det började när min kära mormor gick bort och jag insåg att hemtjänsten och vårdpersonalen inte hade tid att ta en promenad. Jag startade då företaget där jag träffar äldre människor och tar ut dem på promenad, anordnar dans på äldreboendet där de bor eller umgås med dem en stund. Jag vet att jag avlastar barnen till de gamla och det är de väldigt tacksamma för. Varje dag kan vara den sista dagen och då måste den kännas bra. När man lyssnar på de äldre är det många som säger att det är skönt gå bort när det finns någon som saknar en.

Slutligen, vilka råd skulle du ge till någon som vill arbeta som vikarie?

Att våga. Var öppen och nyfiken för du lär dig nya saker hela tiden. Det är så upplyftande och roligt. Om du tycker om att arbeta med barn och ungdomar kommer du inte ångra dig en enda sekund.

Tack  Vikariepoolaren, för ett trevligt, viktigt och fint samarbete.

 

EnglishSwedish